вторник, 10 май 2011 г.

С каква мелодия се събуждахме сутрин като деца?

Помните ли, че всяка сутрин слушахме радио Хоризонт с една мелодия за деца?

Е, отне ми доста време да издиря тази носталгична детска песничка, която излъчваха сутрин в 7 без 15 или нещо подобно по радиото и следваше приказка. Става въпрос за култовата рубрика „Весел ранобудник”. В нея великият български актьор Апостол Карамитев буди сутрин децата по националното радио с характерния си, топъл тембър, със занимателни приказки в сериала "Весел ранобудник". Актьорът Карамитев е пресъздал стотици незабравими театрални и филмови роли, но това радиопредаване стана емблема на поколения българчета, които с трепет очакваха всяка сутрин Вълшебника Апостол да разкаже приказка – така както само той умееше. Ето и прекрасната мелодия на рубриката „Весел ранобудник” с петлето - "Ранобудно петленце, 80-те години". В нета намерих и друго име на въпросната рубрика, а именно „Ставайте деца”. За това не съм 100% сигурен. Ако не се лъжа тези предавания се излъчваха по радио „Христо Ботев”, а не по „Хоризонт”, но преди да проверя в БНР, не мога да кажа. Сега подобно предаване за събуждане на деца има в 6.20. Ако някой става толкова рано нека каже.
На сайта http://www.predavatel.com/bg/radio/bnr_audio/ може да намерите и много други позабравени мелодии от националното радио.

В същност това прекрасно предаване го излъчваха преди друга велика рубрика, но за съжаление асоциирана със социализма – „България – дела и документи”. Според http://predavatel.com/bg/radio/bnr през октомври 1970 г. започва да се излъчва всекидневната рубрика „България – дела и документи”. Предаването започва всяка сутрин в 7:15 с възрожденската песен „Откак се е, мила майно ле, зора зазорила …” и дълги години представя събитията, случили се на този ден, в силно патетичен стил. Това е народна песен. Казва се "Откак се е зора зазорила" или "Песен за цар Иван Шишман"

Ето и теста на песента „Откак се е зора зазорила”

Откога се мила моя майно ле, зора зазорила,
мила моя майно ле, зора зазорила.
От тогаз се мила моя майно ле, войска завървяла,
мила моя майно ле, войска завървяла.
Кон до коня мила моя майно ле, юнак до юнака,
мила моя майно ле, юнак до юнака.
Сабите им мила моя майно ле, като ясно слънце,
мила моя майно ле, като ясно слънце.
Маждраци им мила моя майно ле, като гъста гора,
мила моя майно ле, като гъста гора.
Дето стъпят мила моя майно ле, кладенчета правят,
мила моя майно ле, кладенчета правят.
Войвода им мила моя майно ле, сам цар Иван Шишман,
мила моя майно ле, сам цар Иван Шишман.
Тръгнали са мила моя майно ле, във Софийско поле,
мила моя майно ле, във Софийско поле.
Бой да водят мила моя майно ле, за христова вяра,
мила моя майно ле, за българско име.

Няма коментари:

Публикуване на коментар