четвъртък, 31 май 2018 г.

obzor polzvane divec 2018.doc

ПЛАН ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ДИВЕЧА

ПРЕЗ 2018 г. /ОБОБЩЕНИЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА СТОПАНИСВАЩИТЕ ДИВЕЧА/

Въз основа на резултатите от извършената таксация на дивеча, състоянието на дивечовите запаси в отделните държавни горски стопанства и държавни ловни стопанства, и като цяло за регионалните дирекции по горите, при отчитане на определените стопански допустими запаси и очакваемия прираст по райони, е изготвен планът за ползването през настоящия ловен сезон за държавните ловностопански райони и районите предоставени на ловните дружини. Като брой и процент от действителните запаси, предложението за отделните видове е следното:

- Благороден елен – средното за страната ползване е в размер на 15 % - 4336 бр., като максималeн брой благородни елени за ползване са предвидени за РДГ Шумен, РДГ Русе, РДГ Ловеч и РДГ София, където запасите са близки или превишават допустимите. В държавните ловни стопанства са предвидени за ползване 2435 бр. В дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства са предвидени за отстрел 1143 бр., в ловностопанските райони на дружините и дивечовъдните участъци към СЛРБ са планирани за отстрел 756 бр. благородни елена.

Планираното ползване е значително по-ниско от нормалното /20-25%/, спрямо запаса и половото съотношение, с оглед ограничаване спада на запаса и неизбежните загуби от хищници и бракониерство. За 2017 г. са отстреляни 734 бр. благородни елена.

- Елен лопатар  средното за страната ползване е 22 % - 2032 бр., като максимални проценти на ползване – 50 % са предвидени за ДУ Еледжик. Предвиденото ползване е както следва: в държавните ловни стопанства - 686 бр., в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства – 534 бр. и в дивечовъдните участъци към СЛРБ и ловните дружини – 777 бр. Има се предвид, че лопатарът обитава предимно в заградени площи. За 2017 г. са отстреляни 1087 бр. елен лопатари.

- Сърна – средното за страната ползване е 9 % - 10069 бр., като най-голямо като брой е ползването съответно в РДГ Ловеч и РДГ София, където запасите са много близки до допустимите. Предвиденото ползване е както следва: в държавните ловни стопанства - 1143 бр., в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства – 2461 бр. и в дивечовъдните участъци към СЛРБ и ловните дружини – 6399 бр. За 2017 г. са отстреляни 2214 бр. сърни.


- Муфлон – и тук под внимание е взет факта, че муфлонът се развъжда предимно в заградени площи, а и през 2014 година понесе значителни загуби от „синия език”. Средният процент на ползване е 14 % - 576 бр. за различните РДГ. Предвиденото ползване е както следва: в държавните ловни стопанства - 295 бр., в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства – 223 бр. и в дивечовъдните участъци към СЛРБ и ловните дружини – 46 бр. За 2017 г. са отстреляни 115 бр. муфлона.

- Дива свиня – ползването при нея е определено на 81 % от запаса или 81211 бр. дива свиня. За всяка регионална дирекция по горите е взето под внимание количеството на дивата свиня както на свобода, така и в БИСД. Предвиденото ползване е както следва: в държавните ловни стопанства - 8229 бр., в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства – 14894 бр. и в дивечовъдните участъци към СЛРБ и ловните дружини – 58012 бр. Отсреляни за 2017 г. са 45224 бр. дива свиня.

Въз основа на резултатите от извършената пролетна таксация на дивеча, състоянието на дивечовите запаси в отделните държавни горски стопанства и държавни ловни стопанства, и като цяло за регионалните дирекции по горите, при отчитане на определените стопански допустими запаси и очакваемия прираст по райони, е изготвен планът за ползването на местен дребен дивеч през настоящия ловен сезон за държавните ловностопански райони и районите предоставени на ловните дружини.

- Заек – средното за страната ползване е в размер на 10 % - 35893 бр. Ползването при заека ще бъде разрешено след провеждане на контролна есенна таксация. Планираното ползване е значително по-ниско от нормалното (25-30%), спрямо есенния запас, с оглед ограничаване спада на запаса и неизбежните загуби от хищници и бракониерството.

- Фазан  средното за страната ползване е 33 % - 56395 бр.

- Яребица – средното за страната ползване е в рамките от 28 % - 91288 бр.

- Кеклик – и тук под внимание е взет факта, че от години ползването е ограничено само в няколко РДГ (Благоевград, Берковица, Сливен, Смолян, Стара Загора и Кърджали). Средният процент на ползване е 6 % - 1173 бр.


Няма коментари:

Публикуване на коментар