събота, 12 февруари 2011 г.

Подготовката на писта `Бъндерица` за Световната купа в Банско

Подготовката на писта "Бъндерица" за стартовете от Световната купа в Банско - суперкомбинация (26 февруари) и слалом (27 февруари) е доста сложна операция. Планинските спортове са изключително зависими от времето и атмосферните условия и това е много капризен фактор, особено на фона на глобалните климатични промени. В момента трасето се полива с вода, която да проникне на 60-70 см в дълбочина, защото сега реално има толкова изкуственяк на пистата. Известно е, че стартовете за световната купа се провеждат на лед, а естествения сняг само пречи и трябва да бъде изнесе, както беше преди две години на дамската СК, когато прекрасната пудра беше изрината в гората.

Със специални съоръжения, които се наемат от Австрия, водата се инжектира под голямо налягане в изкуственяка на пистата. Налягането е доста силно, тъй като пистата за супер Г от комбинацията е около 2 км. След като обилно полеят с вода, пистата ще се обработва по-фино със снегоутъпкваща машина, за да се заглади леда. Срокът е за подготовката е 14-и февруари, защото тогава екипът за сноуконтрол от Международната федерация по ски (ФИС) ще пристигне в Банско.
Снимка от подготовката

Страшно много пари отиват и за наем на трибуните на швейцарска фирма. Шефът на федерацията по ски твърди, че те били като четириетажен блок и досега такава конструкция не е правена в България. Огромни са разходите за ВИП зоната и целия кетъринг и обслужване,  палатки за съоръженията, над 30 км обезопасителните мрежи. За докарването на последните ще им трябват 4 ТИРА. За превоза на цялото необходимо оборудване щели да се използват над 25 от тези камиони, а специални хеликоптера ще бъдат наети от Румъния, тъй като тук няма такива, покриващи изискванията. Очакванията са най-силните алпийци да пристигнат в Банско в края на февруари като състезателите и техните екипи ще наброяват над 300 души, който ще пристигнат от Цюрих с два чартъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар