сряда, 23 февруари 2011 г.

Как да се справим с вечното мръзнене и защо на жените все им е студено? Stud

Публикувам една много интересна статия, която четох ТУК. Навремето четох една подобна, която обясняваше защо по принцип на жените все им е студено и генерално казано им е по-студено от на мъжете. В тази статия се обясняваше, че има три фактора за това, които са чисто физиологически и са свързани със спецификите на нашите тела:


1. Мускули – когато на човешкото тяло му е студено, ние започваме да треперим, за да може мускулите да се активират. Именно мускулите в този момент са основния източник на топлина и те „изгарят”, за да се стопли човек. В този смисъл се предполага, че мъжете имат повече мускули от жените и заради това нежният пол би трябва да е по-склонен към мръзнене.

2. Мазните тъкани – по принцип те действат като изолатор и спомагат за това да не ни е студено. По принцип средностатистически жените имат повече мазни тъкани, но те са разположени в областта на гърдите или бедрата, докато мазните натрупва при мъжете се наблюдават около кръста. Това е важен момент, тъй като в тази област се намира и черният дроб, който е основен източник на топлина. Знаете, че при него се осъществява голямо химическо преобразуване, в резултат на което се отделя топлина. Тоест, от естествената функция на този жизненоважен човешки орган се отделя страничен продукт – топлина. При мъжете този орган е по-добре изолиран, отколкото при жените.

3. Имаше и трети фактор, но го забравих.

Ето сега и статията на Вести с някои съкращения и мои коментари. Позволявам си го, защото много се интересува от физиологията при студа, тъй като на планина, а най-вече при ските, запазването на телесната топлина е изключително важно.

Усещането, че все ни е студено, не е задължително да се дължи единствено на ниската температура. Може носът ни да тече, ръцете ни да са студен, краката ни да "измръзнали" и все пак това да не е заради зимните студове. Какво можем да направим...

Първо трябва да се убедите, че това постоянно мръзнене не е предизвикано от някакви здравословни проблеми. Често мръзнат тези хора, които страдат от:
  • понижена функция на щитовидната жлеза (ако сте ревливи, бавни, бързо се уморявате и забравяте изследвайте хормоните си); 
  • синдрома на Рейно (при охлаждане ръцете побеляват или посиняват, а при затопляне се подуват и болят – в този случай вие се нуждаете от ревматолог); 
  • сърдечно-съдови нарушения (задухът е тревожен сигнал); 
  • диабет и разширени вени (варикозна болест).

Но и напълно здравите хора също могат да треперят от студ.

Студени ръце

Студени са ръцете на пушачите и на хората с прекомерно активна вегетативна нервна система, т.е. прекалено емоционалните и приемащи всичко твърде близко до сърцето. 
Кръвоносните съдове на ръцете обичат контрастните вани с морска сол (едновременно с това ще укрепите и ноктите си).  За това не носете много пръстени – металът е добър проводник на топлината.

Що се отнася до пушенето – ето още една добра причина да откажете цигарите. Въпреки това ръцете ви ще започнат да се стоплят едва след 5-6 месеца – цигареният дим предизвиква наистина много силни спазми на съдовете.

Съвети за зимата, за да не са ви студени ръцете:
  • Носете ръкавици с един пръст – когато са в компания на пръстите им е по-топло.
  • Занимавайте се със спорт и фитнес. Движението помага да раздвижването на кръвта и за разширяването на периферните нерви.
  • Приемайте поливитамини – никотинова киселина, желязо йод, които са необходими на ендокринната система, регулираща топлообмена в организма.
  • Може да ги мажете с един креме в червена метална кутия, който съдържа много глицерин и има подобно име, което не помня.  Той е отлокова мазен, че можете съвсем спокойно само като се намажете с него и без ръкавици да сложите вериги на колата.

Мръзнещите крака

Краката могат да мръзнат при следните здравословни проблеми:
  • понижено кръвно (кръвта се движи вяло по слабите, разширени вени), 
  • атеросклероза (тя влошава кръвообращението), 
  • варикозно разширение на вените.

Откажете се от тесните дрехи, обувки и колани. Масажирайте по-често краката си – почнете от стъпалата и постепенно преминете нагоре. Може да използвате и четки за масаж. Движете се повече.

Съвети за зимата:
  • Закалявайте се! Всяка вечер си взимайте контрастен душ. Оставяйте във фризера мокра хавлия и преди сън потропвайте с крака по "леда" (3-5 минути), след това си обуйте памучни чорапи и ще усетите как кръвта ви се раздвижва по прасците и стъпалата.
  • Специалният антицелулитен крем с кайенски пипер също предизвиква прилив на кръв (ефектът се усеща през цялата нощ).


Мръзнещите бузи, уши и нос

Носът е наситен с нервни окончания и кръвоносни съдове. Затова той толкова чувствително реагира на миризми, дразнители и психично- емоционални състояния.  И съответно първи реагира на студа! Бузите реагират подобно на носа. При повърхностно разположение на съдовете ( за това свидетелства постоянно зачервяване на бузите) те могат да измръзнат дори още по-рано.  За това за лицето задължително преди да излезете на улицата намажете лицето си с мазен крем.  По принцип, ако искате да имате добра кожа е задължително да носите, дори в града, слънцезащитен крем всеки ден, особено жените.

Ушите (най-вече ушните миди) мръзнат като привило при хората, които по различни причини не искат да използват шапка дори и в най-студеното време.

Косата не може да измръзва. Но при прекомерно охлаждане кръвоснабдяването на кожата на главата се влошава, косата не получава необходимите питателни вещества, изтънява и почва да окапва. Това е още една причина да носите шапка.

Съвети за зимата:
  • Носете леки очила с пластмасови стъкла - те са по-малки, отколкото стъклените и оказват по-малък натиск върху кръвоносните съдове. 
  • Винаги слагайте шапка. Колкото по-голямо част от главата обхваща, толкова по-добре.

Как да стоплим цялото си тяло?
  • Целият организъм има полза от вана със загряващи етерични масла (джинджифил, карамфил, канела, сандал). Достатъчни са 2-3 капки.
  • Горещият сладък чай с мед и лимон бързо зарежда тялото с "гориво" – въглехидрати и витамини.
  • Шоколадът също е експресно топливо. Неслучайно за него алпинистите казват, че отива направо в кръвта.
  • Растителните масла осигуряват на организма витамин Е, който укрепва капилярите.
  • Сандвичът с бекон ще стопли отслабналия или измъчен от нискокалоричната диета организъм.
  • Индийците са убедени, че чаят от джинджифил, мед и лимон разпалва "вътрешния огън".

Няма коментари:

Публикуване на коментар